Hjulinställning för ökad bilprestanda

Drar bilen åt höger eller vänster vid körning, slits däcken för fort? Då kan det vara dags för en kontroll och hjulinställning, kanske kör du runt med felaktiga inställningar. Lämna in bilen för hjulinställning hos oss!

En korrekt hjulinställning är avgörande för att säkerställa god komfort men även rätt väghållning, jämn slitning på däcken och för att minska bränsleförbrukningen. Om dina hjul är felinställda kan det leda till ojämn slitning på däcken, vibrationer i ratten och att bilen drar åt ena hållet. Det kan även påverka fordonsdynamiken och öka risken för vattenplaning på vägen.

När bör jag kolla upp min hjulinställning?

Vi rekommenderar en regelbunden kontroll av hjulinställningen på din bil för att säkerställa optimal körning. I samband med händelser som kan påverka hjulens position, exempelvis om du kört i en djup grop eller mot en trottoarkant råder vi dig att komma in så fort som möjligt för en justering. Andra tecken på att en hjulinställning kan behövas kan vara att ratten inte är helt rak när du kör rakt fram eller att bilen drar åt ena sidan. Dessutom kan ojämnt slitna däck vara ett tecken på att hjulinställningen bör kontrolleras.

 

Tecken som indikerar på att det är dags för hjulinställning och som du bör vara uppmärksam på kan vara följande:

  • Om däcken är ojämnt slitna.
  • Om bilen drar snett.
  • Om styrningen förändras efter att du har satt på nya däck.
  • Om du har kört på en trottoarkant, potthål, gupp eller dylikt.
  • Om du har bytt ut länkarm, spindelled, styrled, stötdämpare eller fjäder.

Behöver du hjulinställning för din bil? Vänd dig till oss på Bra Verkstad i centrala Stockholm. Vi utför hjulinställning på samtliga bilmärken. Med vårt erfarna team och moderna utrustning kan vi säkerställa att dina hjul är korrekt inställda för att ge dig bästa möjliga körupplevelse och för att maximera livslängden på dina däck.

Boka tid

Behöver du lämna in bilen för hjulinställning? Kontakta oss idag!
Boka nu!

Vi ställer in bilens samtliga hjulvinklar

När du lämnar in bilen för hjulinställning hos oss på Bra Verkstad Stockholm AB, ställer vi in samtliga vinklar i bilens fram- och bakvagn. För att kunna utföra en hjulinställning behöver samtliga delar och komponenter i fram- och bakvagnen vara i gott skick. Exempelvis behöver en glappande länkarm eller en sliten bussning bytas ut innan inställningen kan göras. Skulle vi upptäcka ett sådant fel kontaktar vi dig för ett kostnadsförslag. 

Vid hjulinställning kontrollerar vi och justerar följande parametrar:

  • Vi mäter bilens hjulgeometrier såsom toe-in, toe-out och camber - vilket är vinklar som påverkar hur däcken interagerar med vägbanan.
Bil med negative camber hjulinställning

Camber

Vi kontrollerar och justerar hjulens kamber, vilket är vinkeln på hjulen sett från sidan. En korrekt kamber säkerställer att däcken har jämn kontakt med vägen och minskar ojämn slitning.

bil med toe in hjulinställning

Toe in / Toe out

Vi kontrollerar och justerar hjulens toe, vilket är vinkeln på hjulen sett framifrån. En korrekt toe säkerställer att hjulen är i linje med fordonets rörelseriktning och minskar ojämn slitning på däcken.